אודות משק קנטור
בכל בוקר לפני הזריחה, נועל רמי את מגפי העבודה שלו ויוצא לשדות ברמת השרון, שם הוא מגדל ירקות כבר ארבעים וארבע שנים. משנה לשנה, העבודה נעשית קשה יותר ורווחית פחות.
המכירה הישירה החזירה את האפשרות להתפרנס בכבוד.
אי ירוק בעיר
משק רמי קנטור הוא משק משפחתי, המתמחה בגידול ירקות-שורש וירקות-עלים. המשק נוסד בשנת 1977 בשדות רמת השרון ומאז גידל ומכר מיליוני ירקות שהזינו משפחות בישראל. אנחנו גאים בכך! (על החקלאות ברמת השרון תוכלו לקרוא כאן)
אנחנו מגדלים חסות מזנים שונים (רומית, אייסברג, סלנובה, אלון אדומה ואלון ירוקה), סלרי עלים, בצל ירוק, כרישה, מנגולד, כרוב לבן, כרוב אדום, כרוב ניצנים, בקצ'וי, קייל, ירק: פטרוזיליה, שמיר, כוסברה (איכס), נענע, וירקות שורש: צנונית, סלרי ופטרוזיליה שורש.
גידולים נוספים אותם גידלנו לאורך השנים, אך הפסקנו מסיבות שונות: כרוב סיני (ליצוא), מלפפון, קישוא, עגבניה, ברוקולי, גזר, צנון, סלק, בוטנים, חיטה ותות שדה כמובן.
במשק עובד צוות מסור של נשים וגברים, חלקם מלווים אותנו לאורך שנים רבות.
הסיפור האישי: מהנדס שחזר לשורשים
רמי נולד בשנת 1947 לחוה ומשה קנטור, שלוש שנים לאחר שהקימו משק ברמת השרון, בו גידלו סלרי, סלק, גזר, תפוחי אדמה, תות שדה ופלפל. בתקופת המנדט הבריטי היה מחסור במזון, וראשי היישוב קראו לאנשים לצאת לעבוד בחקלאות כדי להזין את העם הצעיר שהלך וגדל. משה וחוה נענו לקריאה.
כילד וכנער סייע רמי במשק המשפחתי במהלך חופשות בית הספר, יחד עם אחיו דני ואיתן. בגיל 17 יצא ללמוד בטכניון תואר ראשון בהנדסת מכונות במסגרת העתודה הצבאית, ולאחר מכן למד באוניברסיטת קרנפילד באנגליה תואר שני בהנדסת רכב.
אחרי הלימודים שירת רמי מספר שנים בקבע כקצין חימוש (השתחרר משירות מילואים פעיל בשנת 2000 בדרגת סא"ל), עבד מספר שנים כמהנדס בתעשייה האוירית, והכי חשוב - הקים עם רעיתו מיקי משפחה שמחה ובה שלושה ילדים: שירלי, מיכל ובועז.
אבל עם כל הכבוד להנדסה, הנשמה החקלאית קראה לרמי לחזור לשדות. בשנת 1977, עם הולדת בן הזקונים, חזר רמי לעסוק בחקלאות כמקור פרנסה וכאורח חיים.
חיי החקלאות עמוסים בשמחה, אך גם בקשיים ואכזבות. מיקי – האישה שאיתו – היתה תמיד שותפה לדרך. בשנים הראשונות עבדה באריזת תוצרת, שנים לאחר מכן הסיעה תוצרת לשוק הסיטונאי. כשרמי שירת לאורך חודשים בלבנון, מיקי ניהלה את העסק במקומו. בשנת 2011 הצטרפה הבת מיכל לעבודה השוטפת במשק, כמנהלת אדמיניסטרטיבית. מיכל היא זו שיזמה ומנהלת את פרויקט המכירה הישירה.
חקלאות מקומית – גאווה וכאב
לחקלאות מקומית יש חשיבות רבה: גם כדי שהתוצרת תגיע טריה יותר לשולחן – בעוד הערכים התזונתיים שלה נשמרים במיטבם, וגם כדי להבטיח עצמאות תזונתית במזונות חיוניים, ללא תלות במדינות אחרות.
אם בעבר החקלאות היתה מקצוע קשה אך מתגמל, הרי שבעשרים השנים האחרונות נשחקה הרווחיות בצורה דרמטית, עד כדי הפסדיות. זאת בשל שינויים בתנאי השוק: מחסור בעובדים, עליה מבורכת בשכר המינימום, עליה במחירי המים, התחזקות כוחן של הרשתות על חשבון החקלאים; ובשל שינויים בתנאי מזג האויר: יותר ימי קרה וימי שרב שמעכבים את התפתחות הצמחים, יותר שטפונות שמציפים חלקות, ברד שמחורר ומרסק את העלים, קיץ ארוך וחם יותר – שמחייב הקמת רשתות צל יקרות והשקיה מרובה יותר.
אחרי שכל השנים מכרנו את התוצרת שלנו רק לרשתות הקמעונאיות ולסוחרים, השנה התחלנו למכור אותה במכירה ישירה לאנשים פרטיים, המעוניינים לתמוך בחקלאים ולקנות תוצרת טריה במחיר הוגן.
אתגר נוסף עמו מתמודד כל חקלאי הוא התקפות של מזיקים על הצמח, אשר עלולים לחסל חלקות שלמות ולגרום הפסד כלכלי כבד. עם אתגר זה ניתן להתמודד באמצעות חומרי הדברה, שאיכותם ובטיחותם משתפרת עם השנים. לצערנו עדיין לאקיימת הדברה ביולוגית לסוג הגידולים שלנו, אך אנחנו מקפידים על ריסוס זהיר ואחראי לפי נהלי משרד החקלאות. על מדיניות הריסוס נגד מזיקים של משק רמי קנטור תוכלו לקרוא כאן.
משק רמי קנטור
רמי קנטור מגדל ירקות ברמה"ש מאז 1977, ומתמחה בירק-עלים ובשורשים.
במשק מתקיימת מכירה ישירה של התוצרת לקהל הרחב, בימים שני, שלישי, רביעי וחמישי 10:00-18:00 ושישי 9:00-14:30. ניווט: 'משק רמי קנטור' בווייז.
תמונות מהמשק
אתר זה נבנה באהבה ע"י בלה דיגיטל, עסק חברתי המכשיר ומעסיק אנשים עם מוגבלויות. האתר נגיש לאנשים עם מוגבלויות. רמי קנטור מודה מקרב לב לאביאל סלע ולצוות בלה דיגיטל על העבודה המקצועית ועל הנכונות לסייע.